Wordpress Themes - WP Forum at BFA
Click here to register or to donate.
Auto self-registration is not available here - far too many spammers. This forum has many, many backlinks and because of that there is an intense desire among spammers to drop their links here.

Wordpress Themes - WP Forum at BFA » WordPress Themes » Atahualpa 3 Wordpress theme »

[SOLVED] Missing Alt text on images


  #1  
Old Jan 17, 2014, 03:24 AM
capelady
 
48 posts · Mar 2010
Hi, I am developing a new site www.coffeeforroses.com with 3.7.13, and wordpress 3.8. Although the image alt tags show up in firebug, meaning the code is there, none of the images when hovered over actually display the alt tag text. The header images are in header widgets so that I can have different versions on each page, but the posts are just regular images and/or featured images. I checked a few of the sites in the showing off thread, and some of them have alt tags that aren't showing up as well. I use firefox, but checked IE and Safari as well. Thanks.
  #2  
Old Jan 17, 2014, 04:04 AM
juggledad's Avatar
juggledad
 
23,648 posts · Mar 2009
OSX 10.11.5 WP 4.x Atahualpa(all) Safari, Firefox, Chrome
This is a WordPress issue

1) go do a google search on 'html img alt' and read what it does
2) The 'mouseover showing text', effect was deliberately removed from WP in version 3.5. See this thread
3) look for a plugin to resolve your issue

in the future you should alway swap to anther theme to see if the problem still exists, if it does you no it is not theme related
then disable all your plugins and see if it still exists. This will help you isolate where the problem is coming from.
__________________
"Tell me and I forget, teach me and I may remember, involve me and I learn." - Benjamin Franklin
Juggledad | Forum Moderator/Support
  #3  
Old Jan 17, 2014, 08:24 AM
capelady
 
48 posts · Mar 2010
Thanks, I was just going to post to say that I switched to Twenty Fourteen and noticed the same problem, then I saw your reply. That thread you mentioned is a bit confusing however, and I guess I'm not the only one confused by it. Will do as you suggested, thanks.
  #4  
Old Jan 18, 2014, 07:36 AM
lmilesw's Avatar
lmilesw
 
10,174 posts · Jul 2009
Central New York State USA
Maybe I'm not clear on what you want but to add text you will see on hover after you add an image just go into the image dialog by clicking on it and selecting the Edit Image Link. Then add a Title. Hovering over the image will show that title.
__________________
~Larry (CNY Web Designs)
This site should be a membership site since it so full of good stuff.
Please consider donating which gives you access to even more good stuff.
  #5  
Old Jan 18, 2014, 09:25 AM
juggledad's Avatar
juggledad
 
23,648 posts · Mar 2009
OSX 10.11.5 WP 4.x Atahualpa(all) Safari, Firefox, Chrome
Larry (or anyone else reading this) the issue is when you add an image there is a field 'title' that you can fill in. Prior to WP 3.5, that was automatically added to the <img......> when you added an image to a post. However as of WP 3.5 that no longer happens. The 'title=...' will not be added to the <img...> HTML any more. There is a long thread of arguments in trac (see the link in post 2) you can read if you want.

So the title a.k.a. 'tooltips' will have to be manually added or via a plugin.
__________________
"Tell me and I forget, teach me and I may remember, involve me and I learn." - Benjamin Franklin
Juggledad | Forum Moderator/Support
  #6  
Old Jan 18, 2014, 09:39 AM
lmilesw's Avatar
lmilesw
 
10,174 posts · Jul 2009
Central New York State USA
Yes, I knew that about the hover. The Alt tag, which was mentioned in the first post, is shown when the image can't be displayed for some reason and is not meant to show on hover.

I agree that if you want the title to be auto populated there may be a plugin. If you are looking for text for SEO purposes the alt tag should be fine.
__________________
~Larry (CNY Web Designs)
This site should be a membership site since it so full of good stuff.
Please consider donating which gives you access to even more good stuff.
  #7  
Old Jan 18, 2014, 02:55 PM
capelady
 
48 posts · Mar 2010
Thank you Larry, now I get it. In order to display the little yellow box aka "tooltips" when I mouseover, I need to use title="text I want" tag instead of using the alt="text I want" tag, if I'm coding it myself, as in a widget. Otherwise, on a post or page, I edit the image and fill in the title field for the image. I tried it both in widgets and on a test page, it works, thanks! Thanks to both of you. Looking at my original post, maybe I wasn't clear enough, and now I know what the alt tag and title tags are really for.

Bookmarks

Tags
alt text, image, missing

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[SOLVED] Missing Sidebar Images atayogi Sidebars & Widgets 5 Jul 14, 2013 03:07 PM
[SOLVED] Text formating and images missing on page for post but do show up on post it swimflyfast2 Center area post/pages 4 Feb 15, 2013 10:43 AM
[SOLVED] Atahualpa 3.7.9, Missing Images Pauli Header configuration & styling 2 Sep 24, 2012 09:33 AM
[SOLVED] Footer Text gone missing udapud Post-Kicker, -Byline & -Footer 3 Jul 2, 2012 10:51 AM
Colorpicker & Images : Stylesheet is missing Youneedahost Atahualpa 3 Wordpress theme 0 May 20, 2010 08:31 AM


All times are GMT -6. The time now is 06:28 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.