Wordpress Themes - WP Forum at BFA
Click here to register or to donate.
Auto self-registration is not available here - far too many spammers. This forum has many, many backlinks and because of that there is an intense desire among spammers to drop their links here.

Wordpress Themes - WP Forum at BFA » WordPress Themes » Atahualpa 3 Wordpress theme »

[SOLVED] Database Restore - Atahualpa Settings gone (total panic...)


  #1  
Old Oct 31, 2012, 04:24 AM
Fux
 
142 posts · Apr 2009
Hi,
I've had to move to a new database. So what I did was
1. put WP in maintenance
2. export database via PHPMySQL
3. Import into new Database via PHPMySQL
4. reconfigure wp-config.
5. exit maintenance mode

The result: The design has changed a lot. After a first panic attack I realized that Atahualpa (I am using 3.7.7) has gone back to a very old revision of my design that is at least 6 months old.

What could have happened? Does Ata still store all the variables in the DB (I remember there has been a change in the way it handles its design settings a while ago)? Or have they moved to a separate text file? I am at a total loss and have no idea how to fix this. Unfortunately, the old database seems to be broken now as well. It is possible, though, that while importing to the new databse (had to do it in small packages) I switched to the old database (in a separate window) to check something and the import to the new DB actually went to the old one (some strange PHPMySQL-behaviour - never open it in separate windows...).
So, of course I got backups, but obviously they don't work. Could there be anything wrong with the character set?

Or what? Please help me. Thank you.
  #2  
Old Oct 31, 2012, 04:32 AM
juggledad's Avatar
juggledad
 
23,687 posts · Mar 2009
OSX 10.11.5 WP 4.x Atahualpa(all) Safari, Firefox, Chrome
First - check to see if Atahualpa is the selected theme.
__________________
"Tell me and I forget, teach me and I may remember, involve me and I learn." - Benjamin Franklin
Juggledad | Forum Moderator/Support
  #3  
Old Oct 31, 2012, 04:47 AM
Fux
 
142 posts · Apr 2009
Thank you. It is the selected theme.

As far as I can see the settings (in the wp_options table) really are very old. That makes no sense, I make daily backups. Could that be legacy data? Where does Atahualpa store the style data?

Update: Yes, just checked it. The current Atahualpa version is the latest I used (3.7.7), but the custom data (e.g. CSS inserts) is a YEARS old set. I checked in the the SQL file and it seems to match. How can this happen?

Last edited by Fux; Oct 31, 2012 at 04:51 AM. Reason: fiexd a typo
  #4  
Old Oct 31, 2012, 04:49 AM
juggledad's Avatar
juggledad
 
23,687 posts · Mar 2009
OSX 10.11.5 WP 4.x Atahualpa(all) Safari, Firefox, Chrome
Atahualpa stores it's options in the database in a single row of the wp-options table.
Do you have a complete database backup - ie all in one file?
where are you located and do you skype?
__________________
"Tell me and I forget, teach me and I may remember, involve me and I learn." - Benjamin Franklin
Juggledad | Forum Moderator/Support
  #5  
Old Oct 31, 2012, 04:58 AM
Fux
 
142 posts · Apr 2009
I sent you a PM.

Update: Oh and yes: All in one file. Sorry for the panic but this is really important for me.

Last edited by Fux; Oct 31, 2012 at 05:01 AM.
  #6  
Old Oct 31, 2012, 05:11 AM
juggledad's Avatar
juggledad
 
23,687 posts · Mar 2009
OSX 10.11.5 WP 4.x Atahualpa(all) Safari, Firefox, Chrome
did not get the PM
__________________
"Tell me and I forget, teach me and I may remember, involve me and I learn." - Benjamin Franklin
Juggledad | Forum Moderator/Support
  #7  
Old Oct 31, 2012, 05:15 AM
Fux
 
142 posts · Apr 2009
OK: Located in Germany, Skype name "felixkitchen", but headset broken.
  #8  
Old Oct 31, 2012, 05:27 AM
juggledad's Avatar
juggledad
 
23,687 posts · Mar 2009
OSX 10.11.5 WP 4.x Atahualpa(all) Safari, Firefox, Chrome
Are all your posts there? and pages?
is the only thing missing the theme design?
__________________
"Tell me and I forget, teach me and I may remember, involve me and I learn." - Benjamin Franklin
Juggledad | Forum Moderator/Support
  #9  
Old Oct 31, 2012, 05:28 AM
Fux
 
142 posts · Apr 2009
As far as I can see, yes. Everything is there. posts, comments, widgets. A perfectly usable site - but ugly because the design does not work anymore (it is old, many images I used back then are not there anymore etc).
  #10  
Old Oct 31, 2012, 05:38 AM
Fux
 
142 posts · Apr 2009
I have found the line: 'bfa_ata4' - its content looks as though it were what I need. I am pretty sure. The question is: Why does Atahualpa not choose to use it and instead revert to the old setting? ('bfa_...')?

What could have happened?
- It is totally possible that I messed up and imported data into the old (original) database and it is very possible that happened with the options set.
- The backup I made (with the phpMySQL standard settings) might be in the wrong character set (I don't know anything about that stuff)
- Re-importing the wp_options section into the original database might not work entirely because there is "something" wrong with the char set.
- Of course there are many other possibilities, but these are only ones I can think of. It sounds like it should be easy to fix for someone who knows what he is doing...
  #11  
Old Oct 31, 2012, 05:47 AM
juggledad's Avatar
juggledad
 
23,687 posts · Mar 2009
OSX 10.11.5 WP 4.x Atahualpa(all) Safari, Firefox, Chrome
go read your PM's (upper right hand corner of the screen)
__________________
"Tell me and I forget, teach me and I may remember, involve me and I learn." - Benjamin Franklin
Juggledad | Forum Moderator/Support
  #12  
Old Oct 31, 2012, 06:54 AM
juggledad's Avatar
juggledad
 
23,687 posts · Mar 2009
OSX 10.11.5 WP 4.x Atahualpa(all) Safari, Firefox, Chrome
Try using this and importing it into the Atahualpa options (ata->export/import settings)
Attached Files
File Type: txt ata-1921684899-20121031.txt (27.9 KB, 640 views)
__________________
"Tell me and I forget, teach me and I may remember, involve me and I learn." - Benjamin Franklin
Juggledad | Forum Moderator/Support
  #13  
Old Oct 31, 2012, 07:58 AM
Fux
 
142 posts · Apr 2009
That worked. Thanks a lot. In the meantime I had started to fiddle that line together, replacing all those ';' and ':' by hand. I did not know anything else I could do. I was just done...

Now, how did this happen and how can I prevent it from happening again when I try to move to the newe DB next time?
  #14  
Old Oct 31, 2012, 10:25 AM
juggledad's Avatar
juggledad
 
23,687 posts · Mar 2009
OSX 10.11.5 WP 4.x Atahualpa(all) Safari, Firefox, Chrome
How did it happen, beats me, you messed something up along the way.
what would I do the next time: Me I use the plugin BackupBuddy (a paid plugin) to move and backup sites.
__________________
"Tell me and I forget, teach me and I may remember, involve me and I learn." - Benjamin Franklin
Juggledad | Forum Moderator/Support

Last edited by juggledad; Oct 31, 2012 at 10:31 AM.
  #15  
Old Nov 2, 2012, 08:55 AM
Fux
 
142 posts · Apr 2009
Ok, thanks again. Just in case this might be interesting: Using phpMySQL to export/import the database content always results in the new database showing "?" instead of "", ""... in the wordpress posts. Might be related to this: http://stackoverflow.com/questions/5...ssue-revisited

When using the WP-DBManager Plugin everything works smoothly (I just forgot about its Restore-capabilities.

I am writing this because I imagine (in my non-MySQL-understanding brain) that there could be some trouble with the way (i.e. the Char Set) Atahualpa stores its data in the Database. Maybe this might help anyone, maybe not.
  #16  
Old Nov 2, 2012, 09:28 AM
juggledad's Avatar
juggledad
 
23,687 posts · Mar 2009
OSX 10.11.5 WP 4.x Atahualpa(all) Safari, Firefox, Chrome
if it is showing wth the Atahualpa settings it could be because I imported your DB and didn't pay attention to the character set
__________________
"Tell me and I forget, teach me and I may remember, involve me and I learn." - Benjamin Franklin
Juggledad | Forum Moderator/Support

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How Do I Restore Just the Settings From Database crogers32 Header configuration & styling 11 Aug 4, 2011 10:22 AM
Database restored = all settings gone Garwen New Versions, & Updating 13 Jun 16, 2011 12:36 PM
Server crashed, need to restore settings... willwork Atahualpa 3 Wordpress theme 3 Mar 24, 2011 02:34 PM
[SOLVED] Restore atahualpa settings files guvenp New Versions, & Updating 2 Dec 12, 2010 02:43 AM
[SOLVED] WP backups - will a restore also restore Atahualpa settings? runbei New Versions, & Updating 2 Feb 26, 2010 04:41 PM


All times are GMT -6. The time now is 12:46 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.