Wordpress Themes - WP Forum at BFA
Click Here To DONATE! Support the theme development, get more attention and additional benefits based on your donation level. Your forum name will be highlighted.

Wordpress Themes - WP Forum at BFA » Running WordPress » Installing & running WordPress »

[SOLVED] index.php frequently using 80% of CPU resources


Build custom WP THEMES, without
coding.
Click here for THEMEFRAME

From the author of Atahualpa, the #1 most
downloaded (700,000+) theme @ wordpress.org
  #1  
Old Jun 14, 2011, 02:51 AM
solaraaron
 
1 posts · Jun 2011
Hi guys,

I seem to have a problem with my site, that sometimes even causes it to crash on post update.

I'm not sure what the problem can be, but I've eliminated a lot of potential issues.

1. The scripts leave no hanging/sleeping MySQL threads
2. All plugins that are working do not seem to be outputting any errors to any of the log files
3. I've began minimising the individual calls to get_permalink(); to keep server processes low.
4. Any plugins that we're serving no purpose have been disabled and removed
5. I've disabled Post revisions with: define('WP_POST_REVISIONS', false);
6. I've updates the max_allowed_packet size in MySQL as well as in Wordpress: define('WP_MEMORY_LIMIT', '32M');

I have a few more avenues of inquiry I want to check out:

1. The database has previously been saving post revisions, but the database is only 14MB - I assume this is fine?
2. I've added a script to output the number of queries ran per page and it seems to be around 30 - is this ok?

The real issues are on post edits, and post creations. If I add a new page it usually forces my server to reboot as it tops out all resources. The only remedy is to reboot the dedicated server.

It has a high enough spec to in theory run hundreds of these websites, it's only receiving 1600 pageviews per day!!

The process that uses most of the cpu is index.php so I have to assume it's either a plugin or a template file that's causing the problem,

1. How can I find out what file it is?
2. Are the two issues related? The high index.php on page load, and the crashing on writing to the DB?


Any help would be much appreciated

Aaron
  #2  
Old Jun 14, 2011, 04:13 AM
juggledad's Avatar
juggledad
 
22,244 posts · Mar 2009
OSX 10.8.5 WP 3.8.x Atahualpa 3.7.x Safari 6.x Firefox 25 XP
What version of Atahualpa and WP?
What is the URL?
Do you have all BUGFIX's for your version applied? (they can be found in the 'New Version & Updates' forum and sub forum)
--if not, apply them before we go any further and re-test
__________________
"Tell me and I forget, teach me and I may remember, involve me and I learn." - Benjamin Franklin
Juggledad | Forum Moderator/Support
  #3  
Old Jun 16, 2011, 01:39 PM
juggledad's Avatar
juggledad
 
22,244 posts · Mar 2009
OSX 10.8.5 WP 3.8.x Atahualpa 3.7.x Safari 6.x Firefox 25 XP
Closing thread because of spam. You can reopen it using thread tools if you decide to reply
__________________
"Tell me and I forget, teach me and I may remember, involve me and I learn." - Benjamin Franklin
Juggledad | Forum Moderator/Support

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PATCH 367-03: PHP errors when adding widget areas in index.php juggledad Old Version fixes and change logs 0 May 14, 2011 09:52 AM
Resources for learning php.... and specifically for Wordpress? Help plz gwpad Forum How-To 1 Jan 14, 2010 03:13 PM


All times are GMT -6. The time now is 07:35 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.