Wordpress Themes - WP Forum at BFA

Wordpress Themes - WP Forum at BFA (http://forum.bytesforall.com/index.php)
-   Center area post/pages (http://forum.bytesforall.com/forumdisplay.php?f=32)
-   -   [SOLVED] How to Make Images Display Alt text on mouse roll-over or hover? (http://forum.bytesforall.com/showthread.php?t=20650)

New WordPress Fan Jul 16, 2013 04:44 PM

[SOLVED] How to Make Images Display Alt text on mouse roll-over or hover?
 
I am using Atahualpa 3.7.12 and Wordpress 3.5.2.

In older versions of Atahualpa, images uploaded in posts or pages automatically displayed the title or alt text for the image on mouse roll-over. They do not do that in the current version.

How can I make them do that?

Many thanks.

juggledad Jul 16, 2013 06:04 PM

both works for me, you just have to make sure the <img...> has a title="..." in it and the alt="..."

New WordPress Fan Jul 16, 2013 07:19 PM

Yes, I do have the Title and Alt filled in for every image, but on the site I am building, they do not appear on mouse roll-over for any image except those displayed in Next Gen Galleries.

Maybe a plugin is interfering? Any, in particular, that might do this?

This has been happening for the last three websites I have built -- each of which has displayed multiple images using the Next Gen Gallery plugin. Is there something in that plugin that might affect mouse roll-over for other images on the site??

Any other suggestions?

Many thanks.

juggledad Jul 17, 2013 02:58 AM

What is the URL for the site?

New WordPress Fan Jul 17, 2013 11:10 AM

Thank you, Juggledad. I sent you a PM with the URL.

juggledad Jul 17, 2013 12:43 PM

i just went to your 'about' page. The images there do NOT have a title=... on any of the images
and when I go to your NEWS page I see the title showing when I hover the images - firefox and safari on the mac

New WordPress Fan Jul 17, 2013 01:08 PM

Hi Juggledad,

Thank you for your response. Yes, I just looked at the source code, and I see what you mean. The source code for every page of the site seems to show only alt="...." for each image. It does not show Title="....".

However, in uploading each image, I always fill in both the Title and the Alt fields.

I just tested it to see if Title would show if I filled in just the Title field and leave the Alt field blank when I upload an image. However, the source code for my test post still showed only alt="...." (with no Title) for the image.

What could be causing the Theme/ site to show no image titles and convert image titles entered into "alt" text??

Many thanks for your help!

New WordPress Fan Jul 17, 2013 01:27 PM

On further test, I see that I can hand code the title into the <img> code for any loaded image on any page or post, and then the roll-over works.

However, the "Add Media" function is not working. It does not include the Title or Description in the <img> code when an image is uploaded into a page or post -- whether it is uploaded from my computer or from the Media Library.

Strange!

New WordPress Fan Jul 17, 2013 01:31 PM

P.S. On the News Page, the thumbnails showing there are placed there via the Post-Page Associator plugin, and the post title does show on roll-over for all thumbnails appearing via this plugin.

However, on the pages and posts themselves, the images uploaded via the Theme's Upload Media function are not including the title code, as referenced above, so they do not display anything on mouse roll-over.

Thanks.

juggledad Jul 17, 2013 03:00 PM

read this http://wordpress.org/plugins/restore-image-title/
looks like this is a wordpress issue.

New WordPress Fan Jul 19, 2013 02:23 PM

Thank you very much, Juggledad! Your link above answered my question:

Yes, it is a Wordpress issue, and the Restore Image Title plugin found via your link above does work to fix the problem for images uploaded after installing the plugin.

But you have to go back and manually add the "title" tag in the <img> HTML code for every image you have uploaded before installing this plugin, if you want the title (or any description) to appear on mouse roll-over for those images.

It seems this is an important issue, and many people would like to know in advance -- before uploading several images -- that "WordPress 3.5 introduced a new feature - when images are inserted into posts, the title attribute is not included in the image tag," as stated in the plugin you linked to.

This means that, if you are using Wordpress 3.5 or newer versions of Wordpress, mouse roll-over will not work to show image titles or description for any images you insert into pages or posts, unless you first install and activate the Restore Image Title plugin.

Hope this helps others.

Again, many thanks, Juggledad.


All times are GMT -6. The time now is 06:58 AM.

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.